De Tuinen van Appeltern


 

 

Link naar de actuele activiteitenagenda van De Tuinen van Appeltern

Begin jaren ’80 startte Ben van Ooijen in Appeltern zijn eigen hoveniersbedrijf. Toen nog niet bekend maar uiteindelijk het begin van De Tuinen van Appeltern. Om zijn werk als hovenier wat gemakkelijker te ‘verkopen’ legde Ben bij zijn bedrijfsloods een aantal kleine modeltuinen aan. Met deze modeltuintjes gingen de ontwerpen die Ben maakte meer ‘spreken’, mensen konden zich gemakkelijker voorstellen wat er nu met de lijntjes en vakjes op de tekening bedoeld werd. Al snel waren Ben’s voorbeeldhoekjes bekender dan Ben zijn hoveniersbedrijf en dus werd er besloten om de voorbeeldtuin gescheiden van het hoveniersbedrijf te gaan exploiteren.

Uniek in Nederland
Na een rondgang door Nederland om te zien wat er op het gebied van tuinenparken zoal bestond, besloot Ben een park aan te gaan leggen waar alle, in Nederland geproduceerde, producten en planten toegepast te zien zouden zijn. Bezoekers zouden er niet alleen naar toe moeten gaan voor de inspiratie, ze zouden vooral geholpen moeten worden met alle informatie over prijzen, leveranciers en bedrijven die hun hulp en diensten aanbieden. Tot op de dag van vandaag is de formule nog steeds actueel en is er vastgehouden aan het concept, hoewel er naast inspiratie en informatie nu ook het vermaak en de beleving zijn ingepast. De Tuinen van Appeltern genieten inmiddels grote bekendheid in binnen- en buitenland, en worden geroemd om hun objectieve status en veelzijdigheid.

Door Ben zijn inzet om de tuincultuur in de breedte te bevorderen ontving Ben van Ooijen inmiddels diverse onderscheidingen en prijzen. Voor Ben is er overigens veel meer dan tuin; zijn inspanningen, en daarmee straks ook het park, zijn gericht op de totale buitenruimte. Dat betekent dus ook aandacht voor het milieu, de gezondheid, energie, klimaat, enz.

De Tuinen van Appeltern is meer dan tuinen alleen
Naast de meer dan 200 compleet aangelegde voorbeeldtuinen is in ons park nog veel meer te beleven en te zien tijdens bijvoorbeeld een van de speciale themaweekenden. In het park is een Tuinadviescentrum ingericht. Hier leest u meer over Dutch Quality Gardens, bijzondere ontwerpers en andere partners. Tevens is de uitgebreide bibliotheek hier gehuisvest. En in de weekenden (april t/m oktober) kunt u in het Tuinadviescentrum advies krijgen van een Dutch Quality Gardens Hovenier. Op de verzamelterreinen zijn veel basismaterialen nog eens overzichtelijk gerangschikt. Tevens worden, het hele jaar door, de gebouwen en tuinen opgesierd met natuurlijke decoraties en trendy accessoires.