Tuintip maart 2016

Voor een tuinier begint het voorjaar al op 1 maart. Het wordt warmer en de tuin komt na een donkere winterperiode weer helemaal tot leven. Er begint van alles te groeien en bloeien en ook het dierenleven komt alweer lekker op gang.

 

Neem uw gazon onder handenTrendyTuinen
Het gazon is toe aan een goede voorjaarsbeurt. Maai het gras. Als er veel mos en vuil (een viltlaag) in de grasmat zit, is goed verticuteren aan te raden. Dat maakt de grond weer open en bevordert nieuwe grasgroei. Daarna gazonmest strooien. Houd u daarbij aan de instructies op de verpakking. Langwerkende speciale gazonmest is ideaal. Gelijkmatig uitstrooien gaat het beste met een doseerwagentje of meststrooier.

Vanaf nu ook weer het gazon gaan maaien, want gazongras groeit vanaf temperaturen van 6 °C. Stel de maaimachine nu nog hoog af (4 cm) en maai niet bij nat weer. Verwijder het maaisel (dat kan op de composthoop of als mulchlaagje tussen de borderplanten). In beide gevallen dun opbrengen anders wordt het een natte, rottende massa.

Wie in het vroege voorjaar een nieuw gazon inzaait of met graszaad herstelt, zal merken dat veel zaad door mussen en andere vogels wordt opgepikt. Maar niet alleen op het zaad, ook op de jonge, gekiemde grassprietjes zijn ze dol omdat die zeer vitaminenrijk zijn. De schade wordt wat minder als u het zaad voor het uitstrooien mengt met scherp zand. Dat strooit makkelijker en gelijkmatiger.

BEGIN ALVAST MET ONKRUID WIEDEN, HET GROEIT AL VOLOP!

OPlant bodembedekkers op lastig te wieden plekken
Dit is vooral aan te raden tussen struiken en op hellingen. Het scheelt veel wiedwerk als open grond op deze manier door een dichte, bodembedekkende, levende bladerlaag wordt afgedekt zodat onkruidzaden eronder geen licht meer krijgen en dus niet zullen kiemen. Ook wordt het vocht onder zo’n laag beter in de grond vastgehouden en zijn temperatuurwisselingen veel minder hevig. Dat komt een gezond bodemleven ten goede. Bovendien houden veel bodembedekkers met hun wortels de grond goed vast. Dat is vooral op hellingen heel belangrijk.

Vaste planten inplanten
U kunt nu al winterharde vaste planten inplanten. Die kunnen zich dan vóór de zomer al goed ontwikkelen, zodat u dit jaar al maximaal plezier aan ze beleeft. Plant in goed voorbereide(bemeste en eventueel bekalkte grond). Kies, als u nu nog wilt bekalken, een kalksoort die niet met stikstof uit mest reageert. Bij droog weer na het inplanten regelmatig water geven.

Haagplanten
Maart is een perfecte periode om hagen te planten. De kans op vorstschade is niet zo groot en omdat de meeste planten nog niet sterk in ontwikkeling zijn, kunt u ze nog zonder veel schade in de tuin verwerken.

Windkering
Dat een haag de wind breekt, weten we allemaal. Een halfopen schutting doet dat voor een deel ook. Een hoge windsingel (elzen, populieren) heeft ook zo’n prettig effect. Veel minder toegepast wordt windgaas. Toch voldoet ook dat fijne gaas erg goed om de wind te breken. Het is in verschillende hoogten verkrijgbaar, wordt meestal tegen palen uitgespannen en het kan door allerlei klimplanten met fijne tentakels, zoals lathyrus, worden begroeid zodat het nauwelijks stoort. Het heeft een groene kleur.

Plant of verplant bladverliezende bomen en struiken zolang ze nog kaal zijn. Veel bomen en heesters staan nu op uitlopen. Daardoor zullen ze extra goed en krachtig doorgroeien na het planten. In containers (potten) gekweekte planten mag u het hele jaar door inplanten. Daarbij wordt de wortelkluit tijdens het inplanten veel minder beschadigd.

 

Nu heesters snoeien die op het eenjarige hout bloeien

DSCN1856Het gaat om snoei van heesters die aan twijgen bloeien die dit jaar nog moeten worden gevormd. Daardoor bloeien ze pas in zomer en herfst. Enkele belangrijke zijn:

  • Buddleja: Die mag u tot op 30-50 cm boven de grond afsnoeien (alle takken inkorten).
  • Clematis: de soorten die na 1 juli bloeien op ca. 50-70 cm boven de grond afsnoeien.
  • Ceanothus: tot op de helft kortwieken.
  • Genista: ook deze tot de helft inkorten.
  • Hydrangea paniculata: dit is niet de hortensia met de bolvormige of platte bloemschermen, maar de herfstbloeiende boerenhortensia met grote peervormige roze of witte bloemtrossen. U kunt deze plant gerust op 30 cm boven de grond snoeien.
  • Hypericum: ook deze op 30 cm snoeien.
  • Spiraea bumalda en S. japonica: op ca. 10 cm boven de grond afsnoeien.

TOT SLOT

  • Kuipplanten (nu nog binnen) verpotten en snoeien
  • Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden.
  • Haal het winterdek bij gevoelige vaste planten en rotsplanten weg. Het dekmateriaal kan in de compostcontainer. U kunt het ook als mulch tussen de planten laten liggen.
    (Houd tuinvlies bij de hand tegen eventuele nachtvorst)
  • Geef al uw planten een gezonde organische basisbemesting en vergeet ook uw haagplanten niet te mesten (boven de wortels).
  • Laat bladhopen nog liggen (daar kan nog een egel, hagedis o.i.d. in winterslaap in zitten)
  • Slakken bestrijden kan ecologisch verantwoord met voor andere dieren (en mensen) niet-giftige middelen