TIP VAN DE MAAND DECEMBER 2012

Ook buiten, in de eigen tuin, kunnen we de sfeer van de decembermaand terugvinden.

Kerstdecoraties met licht en kleur
Kerstdecoraties kan men op vele manieren toepassen. De meest gemakkelijke uitvoering is bijvoorbeeld met een kerstboom op het terras of in de tuin. Gebruik van lichtjes zorgt daarbij voor een feestelijk, vrolijke en warme sfeer. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een misschien toch al aanwezige Buxus, Taxus of ander solitairplant op of vlak bij het terras. Met verlichting moet je wel letten wel op toepassing van degelijk materiaal, dus snoeren en lampjes die echt voor buiten geschikt zijn, en ook goede spatwaterdichte buitencontactdozen. Zwakstroomverlichting dat via een transformator op het lichtnet is aangesloten is, wat veiligheid betreft, de beste oplossing.

Vogelvriendelijk
Zelf kerstdecoraties maken geeft altijd weer veel voldoening. Een rondje door de tuin met de snoeischaar levert al gauw een leuke voorraad aan diverse soorten groen en bessen. En laat dan uw fantasie maar de vrije loop met alle soorten kerstversiering. Erg leuk om dit ook te combineren met diverse voedsel voor de vogels op de terrastafel of een aparte voederplank. Maar ook in de vorm van slingers met pindanootjes, vetbollen, voedernetjes, appels en niet te vergeten een drinkbakje met water. Zo wordt het ook voor de vogels een echte feestmaand. En ook voor u, als tuinbezitter, telt het plezier hieraan misschien nog wel meer als de decoratie zelf.

Wonderlijke mooie vormen en fraaie schors Nu alle blad gevallen is komen de vormen van de diverse bladverliezende struiken en bomen vaak het mooiste tot hun recht. Maar ook de verschillende schorsen en gekleurde twijgen van diverse planten springen er door hun schoonheid uit.
“Cornus alba Sibirica” met zijn felle rode hout is een struik die vooral ’s winters opvalt. Ook verschillende andere kornoeljes, diverse esdoorns, de kronkelhazelaar en de kardinaalshoed springen eruit. En dit is nog maar een kleine greep uit een groot assortiment. Het is echt de moeite waard om ook eens op deze sierwaarde kenmerken van planten te letten.

Weetjes en Wetenswaardigheden
– de 4 basisvoorwaarden voor Tuingeluk leveren u de basis om de meerwaarde van de tuin te realiseren en te ervaren
– de 4 basisvoorwaarden gelden altijd en overal, daarom is de serie boekjes uitgebreid met Natuurlijk Tuingeluk ……… Duurzaam Tuingeluk ……… Tuingeluk Plus ……en …… Tuingeluk in bedrijf ……………… en op aanvraag sturen wij u deze graag toe !

 

Tuintips voor de maand december
– beregening winterklaar maken ( aftappen, loskoppelen, pomp vorstvrij opbergen )
– buitenkranen afsluiten – vorstgevoelige planten afdekken met een natuurlijk bladerdek, met stro of (na de Kerst) met takken van de kerstboom; nooit afdekken of inpakken met plastic !
– gazon bladvrij maken en daarna bemesten met kalkmeststof
– snoeien waar nodig, maar geen voorjaarsbloeiers of wintergevoelige planten snoeien
– moet er nog geplant worden, dat kan nu gerust en zonder problemen
– verder genieten van deze sfeervolle maand, en in alle rust plannen maken om, waar nodig, uw tuin te verbeteren
– voldoet uw tuin aan de 4 basisvoorwaarden voor Tuingeluk ? als Tuingelukcoach komen wij graag voor een vrijblijvend tuinconsult