Tip van de maand juli 2013

En dan is het zomer, geniet van je tuin en doe wat je leuk vindt.Trendy Tuinen-248
Gelukkig wordt het beter, maar over het algemeen worden tuinen nog te weinig beleeft, onze cultuur van tuinbeleving staat niet hoog op onze eigen ranglijst van eerste behoeftes. Terwijl de tuin toch de beste plek is om te ontspannen en te genieten, terwijl alle faciliteiten van gemak binnen handbereik zijn. Gewoon jezelf zijn met een hapje en een drankje in prettig gezelschap van vrienden of familie, waar kan dat beter als in eigen tuin.
En………… werken in een tuin bestaat eigenlijk niet! Fietsen, sporten, wandelen beschouwt u toch ook niet als werk, maar als ontspanning. Zo zou u uw tuin ook eigenlijk moeten inrichten. Geen werken maar een vakantiegevoel in uw eigen tuin, het hele jaar door.

Tuinbeleving
OAfgelopen maand was het 100 jaar Chelsea Flower Show. Deze tuinenshow is wereldwijd de top van tuinenshows in de wereld. Spreken we over tuinbeleving en liefde voor het groen, dan zijn de Engelsen daarvan wel een goed voorbeeld. Chelsea zet aan tot nieuwe tuintrends en zijn de vertaling van wereldwijde en maatschappelijke ontwikkelingen.

Tuinen van Appeltern
Maar gelukkig hebben wij Appeltern. Al 25 jaar wordt hier gewerkt aan de verbetering van onze eigen tuincultuur. De Tuinen van Appeltern wordt steeds meer het podium waar creatief en groen Nederland zich wil laten zien. Dicht bij huis vindt u het meest ideeënrijke tuinenpark van Europa.
Nieuw in Appeltern dit jaar zijn de prairieborders, de éénjarige border en de Echinacaea border, meer dan 100 verschillende vlinderstruiken en tientallen Dahlia’s geven de Tuinen nog een extra feestelijk tintje. Opgeteld bij alle renovaties en nieuwe tuinen, de Festivaltuinen, de start van de Wilde Weelde Tuin en het begin van de Levende Tuin kom je tijd en ogen tekort om te genieten en te beleven. En ook de jeugd kan hier het echte tuingelukgevoel vinden in hun eigen omgeving van Natuurlijk Spelen.

Tuingeluk TuingelukCoach
Mensen die de meerwaarde van de tuin dagelijks “aan den lijve” ondervinden hebben een mooier en rijker leven, dan al die tuinbezitters die niet tevreden zijn over hun tuin. Ontevreden, omdat men vaak slechte ervaringen heeft met de tuin als gevolg van teveel werk, slecht groeiende planten, onkruid wat niet in de hand gehouden kan worden, of gewoon omdat het goede gevoel met de eigen tuin ontbreekt. Die ontevredenheid kan door vele oorzaken zijn ontstaan, maar is bijna altijd terug te voeren tot te weinig basiskennis van de tuinbezitter en/of de verkeerde adviezen, die men heeft gekregen van zijn of haar tuinadviseur. Men heeft dan een tuin, die niet past bij het eigen leefpatroon en de eigen tuinwensen.

Meer tuingeluk voor iedereen
Als Exclusief geselecteerde Hoveniers en als Tuingelukcoach willen wij hier graag iets aan doen. Wij willen u graag het goed tuingevoel teruggeven en daarom komen wij graag naar u voor een Tuingelukconsult en om uw tuin te controleren op de 4 basisvoorwaarden voor Tuingeluk.

Weetjes en Wetenswaardigheden
DSC01011– vanaf 1 maart betaalt u voor hoveniersdiensten geen 21 % btw maar 6 % btw
*** profiteer dus nu van 15 % korting op arbeidsloon ***,
voor een nieuw terras, voor een andere schutting, voor de aanleg van een nieuwe vijver, of gewoon om een stukje achterstallig onderhoud te laten uitvoeren
– de Tweede Kamer wil een totaalverbod op verkoop aan particulieren van bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden
– Groen Links maakt kennis met Tuingeluk en presenteert in aanloop naar het Kamerdebat over preventie in de zorg het actieplan Groen is Gezond!

Activiteiten in De Tuinen van Appeltern
– elk weekend zijn de Exclusief geselecteerde Hoveniers in het Tuinadviescentrum aanwezig om u te kunnen adviseren over al uw tuinvragen
– van 1 tot 7 juli Droomweek, denksels en gedichten op muziek in borders en tuinen
– vanaf 15 juli bloeiende vlinderstruiken en Echinacaea (=zonnehoed) border

Tuintips voor de maand juliExcl ges 3
– de vakantieperiode breekt weer aan, heeft u het tuinonderhoud al geregeld ?
heerlijk ontspannen thuiskomen en meteen weer genieten van een mooie tuin in plaats van het wegwerken van achterstallig onderhoud
bijkomende voordeel uw hovenier houdt tevens een oogje in het zeil voor ongewenst bezoek tijdens u vakantie
– hagen, leibomen of andere knipvormen in de tuin? het is nu de tijd om te knippen!
– voorkomen is beter als genezen, het is beter om in te zetten op plantgezondheid als het onnodig gebruiken van allerlei bestrijdingsmiddelen, dus verbetering groeiplaats en bemesting in plaats van spuiten