Het seizoen is nu echt begonnen!

Na een mooie droge periode in maart en een paar natte weken bij de overgang naar april, is het nu echt lente geworden. De vaste planten schieten uit de grond, de bollen bloeien nog en de heesters, hagen en bomen lopen vrolijk uit. Een heerlijke tijd om alvast van de vroege voorjaarszon te genieten en tussendoor nog wat extra’s te doen aan je tuin. Het is druk. Onze planning is daarbij een uitdaging op zichzelf vanwege de ongewisse levertijden van materialen en natuurlijk ook de onzekerheden voor iedereen in Oekraïne. We wensen iedereen, hoe dan ook, een mooie bloemrijke lente toe.

Oplopende prijzen

De oorzaken zijn best complex en niet allemaal per definitie terug te voeren naar de bewegingen van Poetin, maar feit is wel dat allerlei inkoopprijzen van materialen tussentijds verhoogd worden. Naast de beperkte beschikbaarheid is dat een extra probleem dat niet alleen de tuinsector treft. We doen ons uiterste best om een en ander niet uit de hand te laten lopen. We zoeken graag samen met onze opdrachtgevers naar wegen om de planningen en de kosten bij de aanleg op een acceptabel niveau te kunnen houden.

Meer vraag naar organische meststoffen

Even los van het feit dat meer vraag ook leidt tot hogere prijzen, vinden we de ontwikkeling helemaal geweldig. Organische meststoffen zijn beter voor het milieu en bevorderen de biodiversiteit. Iets wat van de traditionele (kunst)meststoffen minder gezegd kan worden. Ook de meer natuurlijke bestrijding van beestjes met beestjes bevorderen het tuinleven en de tuinbeleving. Hoewel we nog hele werelden te gaan hebben, zijn we blij met dit soort duurzame ontwikkelingen. Ze passen bij onze ambities voor een mooiere en gezondere wereld.

Kritische kanttekeningen

Die zijn nodig, weten we ook wel. Het houdt onze gedachten scherp als journalisten vraagtekens zetten bij de bij- en vlinder aantrekkende planten verkoop op tuincentra. De planten zouden nog schadelijke stoffen voor bijen en vlinders bevatten, die gebruikt zijn bij de opkweek. Niet handig van de kwekers en de verkopers, maar we zijn er van overtuigd dat elke aangebrachte plant beter is dan geen plant. Hoe meer aandacht daar voor komt, hoe beter! En tussentijds is iedereen in de keten heus wel bezig om hun planten zo veel mogelijk biologisch te gaan opkweken en aanbieden.

Veel gemaakte inrichtingsfouten

Samen met De Tuinen van Appeltern hebben we een lijst opgesteld met de meest gemaakte fouten bij de inrichting van een tuin. Van geen geduld hebben tot storende grondlagen, van te weinig groen tot een afzichtelijk achterom, van een verkeerd gekozen plek voor de overkapping tot nauwelijks aandacht voor privacy, het staat er allemaal op en komt ter sprake in de boeiende TUINSTART WORKSHOP in Appeltern. We gaan er eigenlijk van uit dat de tips niet gelden voor jou als onze relatie, maar wellicht is het interessant voor vrienden en bekenden die nog helemaal moeten beginnen aan een nieuwe tuin.

De juiste plant op de juiste plaats

Het kiezen van planten blijft best lastig, dat heeft alles te maken met het overweldigde aanbod dat ook elk jaar nog een stukje groter groeit. Om een beetje te helpen hebben we een aantal lijstjes samengesteld waar je uit zou kunnen kiezen als je planten zoekt ‘die het altijd doen’, planten voor in de schaduw, voor droge grond enz. enz.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *