Blijven doorplanten

Het geldt voor nu, voor dit seizoen; we zitten nog volop in de tuinaanleg en planten er elke dag vrolijk op los. Het gaat best lekker omdat de weersomstandigheden al weken meewerken. Gewoon blijven planten is ook een beetje ons devies voor alle wereldse problemen die spelen.

Een oude wijsheid zegt; “Iemand die een boom plant, gelooft in de toekomst!” Wij sluiten ons daar graag bij aan. We blijven vertrouwen op een mooiere en groenere wereld en planten lekker door!

Sproeien of niet!?

Nieuwe aanplant heeft water nodig, dat staat buiten kijf. Als hoveniers hebben we natuurlijk graag dat alle nieuwe tuinen gaan aanslaan en het is dan beter dat er wat te veel dan te weinig water gegeven wordt. Het duurt echt een heel seizoen voordat de nieuwe planten wortelen in de grond buiten het plantgat. Dat wordt nog wel eens onderschat.

Tegelijkertijd willen we natuurlijk wel ook dat er met beleid gesproeid wordt in de al langer bestaande tuinen. We maken daarbij graag samen met onze opdrachtgevers keuzes t.a.v. de juiste plant op de juiste plaats en een betere bodemconditie zodat planten minder risico lopen in drogere periodes.

Druk op de arbeidsmarkt

Natuurlijk ervaren ook wij dat de arbeidsmarkt in beweging is. We hebben het voordeel dat werken in het groen populair is. Het aantal leerlingen op groenscholen neemt ook weer toe. Het zorgt voor wat extra instroom in onze branche. Maar dan nog zoekt iedereen vakbekwame mensen en wordt er soms ook gewoon flink getrokken aan medewerkers bij collega hoveniers. Best een gevoelig proces. We kunnen bij alles alleen maar hopen dat door iedereen steeds passende normen en waarden in acht genomen worden.

Organisch en rond mag weer

We hebben er al een paar jaar naar uitgekeken en onszelf alvast niet al te veel aangetrokken van de algemeen geldende trends van minimaal, strak en recht. Maar het is duidelijk dat nu in algemene zin de vormen weer speelser, organisch en ronder mogen. Het gekke is dat Engeland, de bakermat voor alles wat met tuin te maken heeft, de organische en ronde vormen nooit heeft losgelaten. Heel terecht vonden en vinden wij!

Dankbare doorbloeiers

Als tuinbezitter wil je natuurlijk het liefst dat je border zo lang mogelijk bloeit. We begrijpen dat daarbij velen het zoeken in zoveel mogelijk opeenvolgend bloeiende soorten. Maar er is ook helemaal niets mis met een vaste basis van constante doorbloeiers. Samen met De Tuinen van Appeltern hebben we 12 soorten geselecteerd waar je op kunt vertrouwen.

Onderhoudsscan

Het belangrijkste aspect in iemands tuinbeleving is de energiebalans. De energiebalans bepaalt of iemand gelukkig is en blijft met zijn tuin. We hebben het dan over de hoeveelheid onderhoudstijd die een tuin vraagt tegenover de tijd die men wil besteden. In de praktijk zijn er tientallen manieren waarop de balans beïnvloed kan worden. We maken graag een scan van jouw tuin om te bezien in hoeverre er mogelijk tijd en energie bespaard kan worden. Stuur ons een mailtje en we maken snel een afspraak. Het klinkt gek, maar het is ook in ons belang dat de energiebalans van onze opdrachtgevers klopt. Het versterkt de band met hun tuin.

Bloeiende heesters

Op dit moment bloeien er tientallen heestersoorten. De Rhododendron en de Viburnum kennen we allemaal maar er zijn er meer. De Rhododendron heeft naast de helaas beperkte bloeitijden wel nog extra andere meerwaardes die andere niet hebben. Je kunt er prachtige wolken en hagen van maken, ze doen het bijna overal, ze kunnen goed tegen droogte en ze vragen nauwelijks onderhoud. Daarbij passen ze ook nog eens in elke tuinsfeer; nostalgisch en heel modern. Kortom; bloeiende heesters zijn al geweldig in deze periode maar Rhododendrons hebben nog een streepje voor.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Blijven doorplanten”