Tip van de maand mei 2013

Het frisse groen en de uitbundige bloesempracht, het voorjaar voelt als een groot feest. 20130427_131210
Mei is dan wel de laatste maand van het voorjaar, maar meestal ook de mooiste maand. Niet voor niets noemt men mei de bloeimaand of de juichmaand. Vaak wordt de meimaand ook geassocieerd met liefde en warmte, vanwege het weer, vanwege de dagen, die steeds langer worden en vanwege een steeds meer levende, groeiende en bloeiende natuur.

Water in de tuin kent vele gezichten.
Functioneel in de vorm van drainage en beregening
Voor de beplanting en het gazon is water onmisbaar, dus is het goed om ook hier eens bij stil te staan. Het is duidelijk dat de weersomstandigheden enigszins veranderen, het weer wordt extremer. Periodes van droogte worden afgewisseld met periodes van te veel nattigheid. Zowel het opslaan of afvoeren van het teveel aan water, alsook het tijdig water kunnen geven zijn zaken die voldoende aandacht verdienen. Zij bepalen mede een goede groei van beplanting en gazon en zorgen dus indirect ook voor meer tuingeluk.
Een goed doorlatende grond en een goede structuur zijn basiselementen voor een goede groei en zorgen tevens voor voldoende wateropslag en goede waterafvoer. Maar niet overal zijn de omstandigheden van nature ideaal en moeten we als mens een beetje helpen. Enerzijds door het aanbrengen van een drainage, anderzijds door de aanleg van voorzieningen ten behoeve van de beregening.
Water in de tuin kent vele gezichten.ornament_water_acer

Sfeer en beleving in de vorm van vijvers en/of waterelementen.
Alhoewel niet iedereen van water houdt, in de hoedanigheid van een vijver, geeft een bepaalde vorm van water in de tuin, elke tuin toch ook een aparte dimensie. Water leeft, water geeft beweging, water geeft extra leven, water zorgt voor biodiversiteit, water geeft verkoeling, water absorbeert “fijnstof”, water vermindert omgevingsgeluiden, water geeft rust, het ontspant lichaam en geest en water prikkelt de zintuigen. Per definitie geeft water ook minder onderhoud, dus misschien ook daarom een reden om eens na te denken over het gebruik van water in de tuin.
Mogelijkheden zijn er genoeg in strakke en moderne uitvoeringen, maar ook in organische vormen en als natuurlijke vijver, multifunctioneel als zwemvijver, functioneel en aantrekkelijk als een wadi of moerashoek, maar ook bewegend water door gebruik van talloze mogelijkheden in diverse waterelementen, een waterval, waterloop, of watermuur.

Daarnaast is het ook een groot misverstand, dat een vijver extra werk geeft. Integendeel zelfs, een vijver is juist onderhoudsvriendelijk, al moet men wel enkele spelregels volgen, maar dat geldt ook voor andere onderdelen in de tuinaanleg.

Weetjes en Wetenswaardigheden
20130503_163049

– vanaf 1 maart betaalt u voor hoveniersdiensten geen 21 % btw maar 6 % btw
*** profiteer dus nu van 15 % korting op arbeidsloon ***,
voor een nieuw terras, voor een andere schutting, voor de aanleg van een nieuwe vijver, of gewoon om een stukje achterstallig onderhoud te laten uitvoeren
– paardebloemen als oplossing voor de rubberschaarste !!!
Vredestein heeft rubber uit paardebloemen verwerkt tot een kleine, maar prima functionerende serie autobanden, nu is het zaak de “wilde paardebloemen” om te toveren tot een serieus productiegewas.

20130427_133213

 

Activiteiten in De Tuinen van Appeltern

– elk weekend zijn de Exclusief geselecteerde Hoveniers in het Tuinadviescentrum aanwezig om u te kunnen adviseren over al uw tuinvragen
– zaterdag 18 mei en zondag 19 mei “Extra’s voor uw tuin” een tuinfair met vele extra’s voor uw tuin om uw tuin nog mooier te maken.
een weekend ook waarin wij, als Trendy Tuinen Oisterwijk bv, in het hovenierspaviljoen aanwezig zijn voor advies
– vanaf zaterdag 11 mei ( tot 24 november 2013 ) Appeltern Tuinenfestival
inspiratie van hoe het ook anders kan, een tuin kan ook meer zijn als terras, gazon
en beplanting

Tuintips voor de maand mei.
trendytuinen_homepage_06
– een mooi, groen gazon zonder mos ? Het kan door middel van een goede mosbestrijding, daarna verticuteren, de juiste bemesting en goed onderhoud, en u heeft weer een prachtig mooi gazon. Wij informeren u graag
– groene aanslag verwijderen ? Met een goede mos-en algendoder kunt u de groene aanslag zowel curatief al preventief bestrijden. Let wel op het milieuvriendelijke karakter van het te gebruiken middel
– een gezonde groei en het voorkomen van ziekte en plagen begint vaak met het verbeteren van de groeiomstandigheden : voorkomen is beter als genezen !
het toevoegen van gunstige bodembacteriën, schimmels zorgen voor betere groei en meer gezondheid. Terrafertiel, Mycorhiza schimmels en Vital zijn voorbeelden goede bodemverbetering of plantversterkers
– niet gelukkig met uw tuin ? voldoet uw tuin aan de 4 basisvoorwaarden voor Tuingeluk ? als Tuingelukcoach komen wij graag voor een vrijblijvend tuinconsult