Tuintip van de maand maart 2015

Als de lentezon wist wat ze kon, dan zou ze nooit verdwijnen.3 feb 2014

Het is elk jaar opnieuw een wonder om ogenschijnlijk “dode” planten van de kleurloze wintertuin, in korte tijd weer tot leven te zien komen. Maar ook de mensen zelf worden met de komst van de lente en het zien van de zon weer vrolijker en iedereen lijkt dan ook meer optimisme uit te stralen. Het ontluikende frisse groen en de explosie van kleur werken ook positief op het gevoel van de meeste mensen. Goed dat het weer lente is.

Wat doen kleuren met de tuin en met de mens?O

Kleur en kleurcombinaties zijn belangrijke elementen die mede de sfeer bepalen in de tuin. Voor kleuren kun je een aantal richtlijnen volgen, maar daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren natuurlijk ook een rol. Over het algemeen zijn te veel lichte kleuren erg dominant aanwezig en zijn donkere kleuren misschien wel meer rustgevend, maar kunnen daarnaast ook een beetje somber zijn. In de tuin gaat het vaak om de combinaties. Geel en oranje zijn van zichzelf vrolijk, helder en zonnig, maar zijn ook dominant aanwezig, teveel maakt onrustig. Maar in combinatie met paarse of blauwe kleuren kun je deze onrust weer temperen. Teveel rood in de tuin heeft daarentegen bijna een agressieve uitstraling. Wit en grijs zorgen voor goede overgangen tussen de verschillende kleuren. En alhoewel wit vrij steriel is, is het in een donkere tuin erg mooi om te gebruiken. Het is goed zichtbaar en geeft diepte aan de schaduwtuin. Blauw is een ingetogen kleur, donkerblauw werkt rustgevend en harmonieus. Groen is de onmisbare dragende basiskleur voor alles in de tuin. Bij het samenstellen van een beplantingsplan is het gebruik van combinaties in kleuren en bloeitijden een belangrijk aandachtspunt.

Het gras bij de buren is altijd groener2012-01-17 13.24.39
Afhankelijk van de grootte van de tuin is het gazon vaak een beeldbepalend onderdeel, het geeft rust en het geeft ruimte. En voor tal van activiteiten geeft het ook veel plezier aan groot en klein. Misschien is het enige nadeel het onderhoud van een gazon, want dit komt met name in het groeiseizoen wekelijks terug. Maar ook dit onderhoud kan beperkt worden door vooraf rekening te houden met een aantal factoren, zoals o.a. gebruik, ligging in zon of schaduw, bodemgesteldheid, keuze graszaadmengsel, bemesting, kantopsluiting en water geven. En ook is het de regelmaat van aandacht voor het gazon, die het onderhoud beperkt, waardoor je er anderzijds ook meer van kunt genieten. Voor diegenen die ook nog van het maaiwerk af willen, kun je natuurlijk behalve mankracht inhuren ook maairobots inzetten.
Met een beetje meer aandacht beperk je niet alleen het onderhoud, maar kan het gras dit jaar bij u wel eens groener zijn dan het gras bij de buren.

Nog meer onderhoudsgemak.bloesem
Geen gesleep meer met slangen en sproeiers, maar een ondergrondse leiding met sproeiers en waterstopcontacten. Ruim 60% van de tuinbezitter geeft de tuin geen of onvoldoende water. Moderne besturing met een eenvoudige timer of een meer uitgebreide beregeningsautomaat zorgt voor meer vrije tijd en voorkomt dat uw gras of uw planten verdrogen. Terwijl u tennist, wandelt, boodschappen doet of op vakantie bent, wordt uw tuin besproeid.

Weetjes en Wetenswaardigheden
– tot 1 juli betaalt u voor hoveniersdiensten geen 21 % btw maar 6 % btw
– bloementaal verstaan we allemaal

Tuintips voor de maand maartTrendy Tuinen Oisterwijk BV
– afknippen grassen, vaste planten en opruimen blad en andere winterse restanten
– snoeien struiken welke bloeien op “éénjarig hout”( zijn takken die nog dit jaar groeien) , zoals o.a. rozen, hibiscus, vlinderstruiken, etc
– snoeien van alle vorstgevoelige heesters en vaste planten
– gazonwerk : mosdoder, vertikuteren, bijzaaien, bemesten ! nu doen voor een zomergroen gazon
– niet gelukkig met uw tuin ? voldoet uw tuin aan de 4 basisvoorwaarden voor Tuingeluk ? als Tuingelukcoach komen wij graag voor een vrijblijvend tuinconsult