Tip van de maand oktober 2011

Na een schitterende nazomerperiode koersen we toch langzaam maar zeker naar de echte herfst. Enerzijds een schitterende seizoen door de warme herfstkleuren van verkleurend blad, de rijkdom aan bessen en vruchten en het mystieke kleed van mist, dauw en spinnenweefsels. Anderzijds staat dit seizoen ook synoniem voor kortere dagen en langere avonden, en voor wind, regen en lagere temperaturen. De natuur voelt de naderende winter en maakt zich op voor een periode van rust.

En deze aanstaande rustperiode in de natuur brengt in de tuin altijd weer extra werk met zich mee.

Diverse opruimwerk
Bomen en struiken verliezen hun bladeren, vaak kan dit blijven liggen, zodat het kan verteren en opnieuw voedsel in de vorm van humus teruggeeft aan de plant zelf. Maar soms zorgt het ook voor overlast op bijv. bestrating (gladheid), gazon (verstikking) of vijver (rotting). Zomerplanten in border en bakken opruimen. Vorstgevoelige mediterrane planten moeten voor de vorstperiode naar binnen.

Snoeiwerkzaamheden
Teveel verwilderde planten kunnen nu goed worden gesnoeid. De verschillende hagen en ook sommige groenblijvende planten vragen nog even een laatste onderhoudsbeurt. Maar ook het stevigere snoeiwerk kan het beste tijdens de rustperiode worden uitgevoerd.

Nieuwe aanplant, aanvulling of vervanging
De rustperiode van de beplanting is de meest geschikte tijd om nieuwe aanplant te realiseren of om bestaande beplanting, indien nodig, te verplanten.

Gazononderhoud
Herfstbemesting als extra vitamine voor de komende winterperiode. Of mosbestrijding om alvast een voorschot te nemen op het volgende groeiseizoen.

Vijverwerk
Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk blad in de vijver terecht komt, dit gaat rotten en is niet bevorderlijk voor de waterkwaliteit, de groei van de planten en het welzijn van de vissen. Even een net over de vijver voorkomt veel onnodig werk in de toekomst

Toekomstplannen
Het najaar is prima geschikt om even een pas op de plaats te maken en na te denken over het nieuwe tuinseizoen. Bent u nog gelukkig met uw tuin ? Zijn er wellicht onderdelen in de tuin die niet meer passen bij de huidige situatie, die hun beste tijd gehad hebben, of die te veel werk met zich meebrengen. Zijn er veranderingen in de gezinssituatie of wilt u gewoon een andere inrichting van uw tuin.

Tuingeluk en Tuingeluk-Plus
Vorig jaar hebben wij het tuingelukboekje geïntroduceerd, TUINGELUK PLUS is hierop een logisch vervolg. Blijven genieten in eigen tuin, ook als het fysiek wat minder gaat of als het u aan tijd ontbreekt! Het is voor u een praktisch concept met een 40-tal tips om het tuinonderhoud te beperken. Wij bieden u dit nieuwe boekje graag gratis aan en wij horen dan ook graag of u geïnteresseerd bent.

Weetjes en Wetenswaardigheden

 • iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar eenmaal bezig in de tuin wordt de dag steeds beter
 • ook al heeft men geen groene vingers, de tuin als levende woonkamer is geweldig
 • meer planten en toch minder werk, een goede plantenkeuze neemt je werk uit handen
 • een goede tuin is altijd een feest, ontspanning, rust, buitenleven
 • Tuingelukboekje met de 4 basisvoorwaarden voor een goede tuin, alsook het Tuingeluk-Plusboekje met o.a. 40 beperkende tuinonderhoud tips zijn op aanvraag gratis verkrijgbaar bij Trendy Tuinen Oisterwijk bv.
 • Tuingelukconsult, wij maken graag een afspraak met u voor een vrijblijvend advies bij u thuis of voor het afhalen van het Tuingelukboekje en/of het Tuingeluk Plusboekje. Meer uitgebreide informatie vindt u op www.tuingeluk.info

Tuintips voor de maand oktober.

 • vorstgevoelige kuipplanten moeten binnenkort naar binnen
 •  liefhebber van een fleurig voorjaar ? bloembollen voor verwildering, nu planten en nog jarenlang een vrolijke lente
 •  vaste planten zijn de basis van de tuin, zij vormen het groene en/of bloeiende tapijt
 • heesters zorgen voor de accenten, de achtergrond, de privacy en de noodzakelijke hoogte in de tuin
 • bomen zijn het dak van de tuin en zorgen voor schaduw en verkoeling
 • bent u niet tevreden of niet gelukkig met uw tuin, of met bepaalde onderdelen van de tuin, dan is het nu een mooie tijd voor een gesprek met uw tuinadviseur