Tip van de maand september 2011

Tuingeluk zou iedereen moeten kunnen beleven, want mede door tuingeluk is het hele leven aangenamer en relaxter. We horen het nog steeds te vaak. Mensen, die de tuin meer associëren met werk en onkruid dan met genieten, een goed gevoel, rust en ontspanning. Als gevolg daarvan is er ook een grote groep mensen, die op een zekere leeftijd kiezen voor een appartement of een andere meer verzorgde omgeving, omdat men veelal opziet tegen het vele werk in huis en tuin. Achteraf krijgt men dan vaak spijt van deze beslissing omdat men de tuin en het buitenleven toch gaat missen.

Een rijker en mooier leven.
Mensen, die de meerwaarde van een tuin dagelijks aan den lijve ondervinden hebben een mooier en rijker leven, dan al die tuinbezitters die ontevreden zijn met hun tuin. Ontevredenheid, omdat men vaak slechte ervaringen heeft met de tuin als gevolg van teveel werk, slecht groeiende planten, onkruid wat niet in de hand kan worden gehouden of gewoon omdat het goede gevoel met de tuin ontbreekt. Die ontevredenheid kan door vele oorzaken zijn ontstaan, maar is allemaal terug te voeren tot te weinig basiskennis van de tuinbezitter of de verkeerde adviezen dien men heeft gekregen van zijn of haar tuinadviseur. Men heeft dan een tuin, die niet past bij het eigen leefpatroon en de eigen tuinwensen.

Basisvoorwaarden voor tuingeluk.
De vier basisvoorwaarden voor elke tuin en voor elke tuinbezitter om het tuingeluk te vinden zijn door de Exclusief geselecteerde Hoveniers en De Tuinen van Appeltern vorig jaar samengevat in het Tuingelukboekje. Basis van elke goede tuin is :

 1. een goede verhouding tussen groen en verharding
 2. de juiste combinatie van hoog en laag
 3. rust en privacy
 4. niet meer tuinwerk dan men zou willen

Eigen tuinpret of de zorgflat
Voortbordurend op het Tuingelukverhaal hebben we daarom als Exclusief geselecteerde Hoveniers ook het tuinonderhoud onder een vergrootglas gelegd. Wij als professionele tuinontwerpers en hoveniers zijn van mening dat het in vele gevallen mogelijk is om 40 % op het tuinonderhoud te besparen. En dan niet door meer bestrating aan te brengen. Nee, het gaat erom dat het tuingelukgevoel overeind blijft en blijven we altijd werken met de 4 basisvoorwaarden voor tuingeluk.

Tuingeluk-Plus
De bewering om het onderhoudsniveau te kunnen beperken nemen wij zeer serieus, en daarom hebben we het Tuingeluk-Plusboekje samengesteld, waar het hele verhaal duidelijk wordt uitgelegd. In dit boekje zijn o.a. 40 praktische tips opgenomen, die iedereen zelf in de praktijk kan brengen. Maar graag ook komen we vrijblijvend langs om samen te bekijken of uw tuin voldoet aan de 4 basisvoorwaarden en of we daadwerkelijk een besparing op het tuinonderhoud voor u kunnen realiseren. Onomstotelijk staat vast, dat iedereen die de meerwaarde van de tuin dagelijks ervaart, gezonder, vitaler, meer betrokken en gewoon gelukkiger is.

Weetjes en Wetenswaardigheden

 • Tuingelukboekje met de 4 basisvoorwaarden gratis verkrijgbaar bij Trendy Tuinen Oisterwijk bv.
 • Tuingeluk-Plusboekje met o.a. 40 beperkende tuinonderhoud tips vanaf zaterdag 24 september gratis verkrijgbaar bij Trendy Tuinen Oisterwijk bv.
 • Tuingelukconsult, wij maken graag een afspraak met u voor een vrijblijvend advies bij u thuis of voor het afhalen van het Tuingelukboekje en/of het Tuingeluk Plusboekje
 • meer uitgebreide informatie vindt u op www.tuingeluk.info of in de Tuinen van Appeltern

Tuintips voor de maand september.

 • uitvoeren van een najaarsbemesting voor het gazon voor een betere conditie van uw gazon in de wintermaanden
 • veel last van onkruid in het gazon? een bestrijding is deze maand nog heel goed mogelijk
 • de 2e snoeibeurt / knipbeurt voor de diverse hagen en andere knipvormen
 • Buxus is mede door de natte weersomstandigheden gevoelig voor schimmelaantasting dit kan veel schade veroorzaken, bestrijding is daarom noodzakelijk
 • ook de overige de beplanting is dit belangrijk, maar hier zijn de gevolgen niet zo desastreus
 • esdoorn,berk, noot en fruitbomen met steenvruchten kunnen nu het beste worden gesnoeid
 • bent u niet tevreden of niet gelukkig met uw tuin, of met bepaalde onderdelen van de tuin, dan is het nu een mooie tijd voor een gesprek met uw tuinadviseur