Tip van de maand oktober 2012

De tuin in oktober is het pure genieten van een kleurige herfsttooi van de natuur, van de vochtige geuren, van de overvloed aan vruchten en bessen en van de afwisseling van zon, donkere luchten, regen en het mystieke van mistflarden en spinnenraggen.

 

De tuin verandert mee.
En dan niet alleen vanwege het seizoen. Nee, de tuin verandert ook van functie, van beleving, van betekenis. Er is momenteel volop een ontwikkeling in de manier waarop we denken over de tuin, het tuinieren en de inrichting en gebruik van de tuin.
Eeuwenlang is een tuin er vooral geweest omwille van het nut,  en dit was ook vaak uit noodzaak.
Groenten en fruit kwamen uit eigen tuin, maar ook kippen, konijnen en soms zelfs varkens of een geit. De tuin was voor de gewone man een rijke voedselbron. Een siertuin was alleen weggelegd voor de een kleine bovenlaag.

 

De tuin is multifunctioneel.
Met onze welvaart is ook de tuin geëvolueerd. Een tuin is tegenwoordig een plek met velerlei functies voor velerlei mensen. Een plek waar kinderen kunnen spelen, maar ook een plek om zelf op een ontspannen wijze actief of passief bezig te zijn. Een sociale ruimte,  waar je vrienden kunt ontvangen om samen te eten en te ontspannen.  Evengoed is een tuin een plek om trots te zijn, een ruimte waar men zijn eigen identiteit kan etaleren. 
Een verlengstuk van je smaak, je woonkamer, soms ook een verlengstuk van je status of je persoonlijkheid.

 

Duurzaamheid.
Aangezien we in toenemende mate ons bewust worden van het feit dat we zorgvuldig moeten omgaan met de grondstoffen van onze planeet wordt duurzaamheid steeds belangrijker in onze tuin. De tuin is de plaats waar we als mensen contact maken met de natuur, de aarde, het leven. Met de oog op de toekomst moeten we daar zuinig mee omgaan. Letten op herkomst van materialen, op de mogelijkheden van recycling, opvang regenwater, organische voeding, groeiplaatsverbetering in plaats van gebruik bestrijdingsmiddelen, etc. Kortom de tuin gaat tegenwoordig steeds meer leven bij de tuinbezitters.

 

Weetjes en Wetenswaardigheden
– de Floriade is op 7 oktober gesloten, ruim 2 miljoen bezoekers hebben in 2012 genoten van de presentatie van de totale Nederlandse tuinbouwsector
– over 10 jaar in 2022 is de volgende Floriade in Almere
– de Tuinen van Appeltern daarentegen verwonderen elk jaar opnieuw met nieuwe ontwikkelingen, nieuwe producten, nieuwe tuinen en nog meer als drijvende kracht voor Tuingeluk
– Nederlands hout, met name douglashout en larix,  is een goed alternatief voor tropisch hardhout

 

Tuintips voor de maand oktober.
– knippen van hagen en alle soorten leivormen zodat deze “strak”de winter ingaan en bij mogelijke sneeuwval zoveel mogelijk schadevrij de winter doorstaan
– uitvoeren van herfst- of winterbemesting van de het gazon
– wilt u misschien nog gelukkiger worden met uw tuin
wij komen graag vrijblijvend hierover met u van gedachten wisselen