Tuintip van de maand september 2015

Laten we het zomergevoel nog zolang mogelijk vasthouden en genieten van het buitenleven in eigen tuin.Tuin nazomer Udenhout

Ontspannen genieten in eigen tuin.
Het klinkt misschien wel als een cliché, maar het is wel realiteit. We brengen steeds meer tijd door in de tuin, het is de plek waar we ons kunnen onttrekken aan de snelheid van ons jachtige bestaan. En dat heeft gevolgen voor de inrichting van de tuin, we kiezen vaak voor een stukje onderhoudsgemak. Onderhoudsgemak betekent echter niet dat beplanting moet worden ingewisseld tegen bestrating. Juist dan schieten we ons doel voorbij.

 

De tuin, dat ben ik.Vijver Den Bosch
Zoals ik al regelmatig opmerk moet de tuin een afspiegeling zijn van je eigen identiteit. Het is dan ook belangrijk dat iedere tuinbezitter zich vooraf altijd afvraagt, wat wil ik nou met die tuin ?
Hoe gebruik ik en mijn medegezinsleden de tuin, actief of passief ? Houden we van orde en netheid, of mag het allemaal wat losser ? Hebben we voldoende privacy, houden we van kleur of juist van groen ? Hoort gazon in de tuin, of is het maaien en ander grasonderhoud maar een vervelende verplichting? Hebben we voldoende tijd en beleven we ook plezier aan het “werken” in de tuin, dan is het ook geen werken meer, maar ontspannen genieten. Anders wordt het als we wel tuinliefhebber zijn, maar door werk of andere omstandigheden geen tijd hebben of kunnen besteden aan de tuin.
Pas daarna kun je eigenlijk gaan nadenken over de verdere uitwerking van eventuele tuinplannen. Pas dan wordt het maatwerk voor de tuinbezitter in kwestie en wordt het ook je eigen tuin.

 

Sfeer en accenten.Schaduwterras Appeltern
Met toevoeging van water, kunst, decoratie, hoogteverschillen, bloembakken en nog vele andere specials ga je de tuin naar eigen smaak verder afmaken. Al is soms het weglaten een nog grotere kunst en geeft dit nog meer sfeer aan de tuin. Geen enkele tuin kan zomaar worden gekopieerd naar de eigen situatie, steeds opnieuw heb je te maken met je eigen ik, je eigen smaak, je eigen omstandigheden, wensen en verlangens.

 

Tuingeluk

  • Ondanks alle bovengenoemde regeltjes, waarvan we er slechts een beperkt aantal genoemd hebben, is het goede tuingevoel echter terug te brengen naar 4 basisvoorwaarden. Als deze 4 voorwaarden allen, en in combinatie met elkaar zijn toegepast, dan is het tuingevoel in ieder geval goed en biedt de tuin u in de basis voldoende Tuingeluk. Verdere invulling en het aanbrengen van dat persoonlijke tintje aan de tuin kan het Tuingelukgevoel alleen maar versterken.  Als u hier alles over te weten wilt komen, kom dan op zaterdag 19 en zondag 20 september naar de Tuinen van Appeltern. Dan vindt hier het Tuingelukweekend plaats. Neem voor meer informatie gerust even contact met ons op.

Zandbak in terras Oirschot

 

Weetjes en Wetenswaardigheden
– nazomerbloeiers (rudbeckia, aster, anemoon, e.d.) houden het zomergevoel vast
– geniet van de kleur en proef in deze tijd de rijkdom van het vele fruit uit eigen tuin
– voorkomen beter dan genezen, groeiplaatsverbetering zorgt voor gezondere beplanting en minder bestrijdingsmiddelen
– tuinonderhoud mag niet meer tijd kosten, dan dat je er zelf aan wilt besteden

 

Tuintips voor de maand septemberVijvertuin na aanleg Tilburg
– september is vooral een maand om ook te genieten van uw tuin
– ben je toch meer een doener denk dan aan, knippen van o.a. hagen en andere vormbomen, gazonbemesting alsook eventueel vertikuteren en bijzaaien, uitdunnen vijverbeplanting, etc.
– bent u niet helemaal gelukkig met uw tuin ? wij leveren u graag de vakkennis en de creativiteit
– vrijblijvend hierover een keer van gedachten wisselen is  voor ons geen enkel probleem