Groente- Fruit- en Kruidentuin bij de Kerkhovense Molen in Oisterwijk

De huidige Kerkhovense Molen in Oisterwijk is een monumentale stellingmolen uit 1895, die nog steeds in gebruik is en waarbij vrijwillige molenaars zorgen dat de molen kan blijven malen. De geschiedenis van deze molen gaat echter terug tot 1369. De Kerkhovense molen is tegenwoordig eigendom van een stichting, die alleen met een beperkte monumentensubsidie zorg moet dragen voor de instandhouding. De verkoop van voornamelijk eigen producten wordt gebruikt om de molen te kunnen exploiteren en open te  stellen voor publiek.

In samenwerking met Amarant, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, en vele vrijwilligers wordt de molenwinkel gerund. Daarin worden behalve meelproducten, ook groenten uit eigen tuin en biologische producten van kwekers uit de directe omgeving verkocht. Maar ook voor de passerende wandelaars en fietsers is het goed toeven binnen in de winkel of op het terras met koffie, lunch en diverse andere versnaperingen.

Inrichting buitenterrein.

Bij de herinrichting van het buitenterrein zijn wij als Trendy Tuinen nauw betrokken geweest. Samen met stichtingsbestuur en vrijwilligers is voor deze buitenruimte  een nieuw ontwerp gemaakt en ook  gerealiseerd. Hierbij is rekening gehouden met een aantrekkelijke en uitnodigende entourage, alsook met een educatieve functie van de molentuin. Met behulp van subsidie door Monumentenzorg, Provincie en gemeente is de realisatie van dit project tot stand gekomen.

 

Terras

Bij de entree van de molen een groot, maar gezellig groen en multifunctioneel terras met enkele bloeiende accenten van Hortensia en een paar bloembakken, daarnaast alleen nog enkele Buxusbollen. Het overige terrasgedeelte bij de entree bestaat uit gras waarop verschillende houten zitbanken en tafels zijn gesitueerd. Daarnaast zorgt een extra poort aan de zijkant voor wandelaars en fietsers voor een betere en meer uitnodigende toegang tot het molenterrein.

Kruidentuin

Langs de molen lopend naar de groentetuin passeert men perken met een groot assortiment aan eetbare en medicinale en tevens fraai bloeiende kruidenplanten. Een kleine greep hieruit zijn o.a. mierikswortel, rozemarijn, tijm, salie, munt dragon, koriander, anijsplant, citroenmelisse, valeriaan, artisjok, zeekool, kervel, zonnehoed, pimpernel, majoraan, laurier, bijvoet, st.janskruid, bergamotplant, etc.

Groentetuin

In de groentetuin natuurlijk de gewone dagelijkse groenten, maar er worden daarnaast ook de zg. “vergeten groenten” gekweekt, zoals o.a. aardpeer, bladkool, keeltjes, meiknolletjes, ramenas, schorseneren, warmoes en roodlof

Fruit

Natuurlijk mag ook fruit niet ontbreken en zijn er oude, maar goede rassen van hoogstam fruitbomen geplant, zoals o.a. appelsoorten als Sterappel, Notarisappel en Brabantse Bellefleur. Bij de peren o.a. de Juttepeer, Beurre Hardy en Comtesse de Paris, als pruim de Washington en Dubbele Boerewitte, als mispel de Bredase Reus en als perzik de Champion.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *