Metamorfose achtertuin ‘s-Hertogenbosch

Baecke-Ebbe

Een tuin krijgt naarmate de situatie veranderd steeds een andere functie. Als de kinderen klein zijn dan wordt de tuin anders benut dan wanneer deze het huis uit zijn. Dat laatste was ook het uitgangspunt van deze opdrachtgevers.

Trendy Tuinen Oisterwijk BV

 

Dit was de beginsituatie, een standaard tuin met in het midden een gazon met daaromheen de borders. Achter in de tuin een aantal te grote coniferen, die al het zonlicht uit de tuin houden. Verder worden de bestaande schuttingen en de Laurierhaag behouden.

 

 

2

 

 

Heel de tuin wordt leeggehaald en deer wordt gestart met het grondwerk. Ontgraven van het cunet en de waterspiegel. De cunetten, waar later de terrassen komen, worden weer aangevuld met zand. Tevens wordt er in de gehele tuin drainage ingegraven omdat er een storende laag aanwezig is, en dan wordt het overtollige regenwater afgevoerd naar het riool.

 

3

 

De volgende stap is het opmetselen van de waterspiegel, een lange smalle en ondiepe waterstraat in het midden van de tuin. Deze kan tijdens de aanleg van de terrassen goed uitharden.

Voor de terrassen is gekozen voor een witte natuursteen tegel. Deze wordt verlijmd op een ondergrond van fijn grind vermengd met een stabilisatiemortel. Deze ondergrond zorgt voor een goede waterafvoer.

 

4

 

 

De overige contouren van de tuin worden zichtbaar door de aanleg van de opsluiting van de splitpaden. Het split wordt in honingraadplaten gelegd zodat het pad toch goed beloopbaar is.

Ook is in deze fase van de aanleg het aanwezige hoogteverschil van de tuin gemaakt, over de gehele breedte van het perceel.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Vervolgens de waterspiegel. Hier wordt de wand en de bodem bezet met een speciale waterdichte mortel, daardoor heb je geen vijverfolie nodig. En met deze mortel kan ook meteen de vijverrand worden bevestigd.

 

 

 

 

6

 

 

Het resultaat van de waterspiegel, compleet met onderwaterspots en op de kop van de waterstraat een waterelement, uitgevoerd in Cortenstaal. Ook de basaltsplit is reeds aangevuld. Hierdoor ontstaat er een mooie contrast tussen de donkere split en de lichte natuursteen.

 

 

 

7

 

Afwerking van de tuin.
Aanleg van de electra, plaatsen van de berging, plaatsen van de pergolapoorten en aanleg van de beplanting.

Resultaat (zie onderstaande foto’s): mooie strakke tuin met zeer tevreden opdrachtgevers.

 

8

 

 

 

 

9

 

 

 

 

10