Tip van de maand januari 2013

Wij wensen u een fantastisch, een gezond en een “zonnig” 2013, en vol van tuingeluk.

Terugkijkend op 2012 overheerst enigszins de negatieve nieuwsvoorziening op economisch, sociaal en politiek niveau. Begrijpelijk dat de meeste mensen een beetje somberen, want het is voor velen lastiger geworden. In de zoektocht naar een goede oplossing voor de toekomst hoor en zie je daarnaast ook veel tegenstrijdigheden. Zelf probeer ik ook het positieve nieuws er steeds tussenuit te pikken. Want ondanks alle sombere geluiden was er ook in 2012 veel om van te genieten. Je moet het positieve dan wel willen zien, en zo wil ik ook 2013 graag beginnen.

De tuin is van alle tijden
Zeker in de beleving van groen kunnen dagelijkse zorgen verdrongen worden door het mooie van de natuur in het algemeen, en de eigen tuin het bijzonder. Over het algemeen vinden we het mooi als veel groen in onze leefomgeving aanwezig is. Alleen handelen we zelf soms tegenstrijdig met de uitvoering daarvan. De gedachten aan een meer groene invulling van de eigen tuin wordt nog te vaak gekoppeld aan het werken in de tuin. Terwijl dit absoluut niet waar is, of de tuin is niet op de goede manier aangelegd. Een goede tuin mag niet meer werk geven, dan men zelf aan de tuin wil of kan besteden. En het is daarbij vaak de keuze van de beplanting die bepaalt hoeveel tijd men nodig heeft voor het tuinonderhoud.

Gelukkiger in de tuin met minder werk.
Teveel onderhoud is een veel gehoorde klacht. Toch is het tuinonderhoud op verschillende manieren goed te beperken. Enkele beperkende onderhoudsmaatregelen zijn o.a. een opsluitband langs het gazon ( minder kantjes knippen), gesloten beplanting ( geen schoffelwerk meer ), het voegen van de bestrating, keuze voor onderhoudsvriendelijke planten, keuze voor duurzame materialen, Soms kan de besparing op het onderhoud dan wel 40% bedragen.

De hovenier als kunstenaar.
Als ontwerper en hoveniers zijn we dagelijks op zoek naar antwoorden voor onze opdrachtgevers. Of het nu gaat om creatieve oplossingen voor een kleine voortuin, een goede plaats voor de kliko’s, het creëren van privacy, verschillende zitplekken, oplossen van hoogteverschillen, welke tuinafscheiding, etc., of dat het gaat om een complete tuinaanleg. Tegenwoordig is het ook steeds vaker de opdracht om een mooie en aantrekkelijke tuin te maken, maar dan wel een tuin met een onderhoudsvriendelijk karakter. Omgevingsfactoren, maatvoering en natuurlijke omstandigheden vormen samen met de wensen en eisen van de tuinbezitter elke keer opnieuw een uitdaging. Een uitdaging om voor iedere tuinbezitter zijn of haar ideale tuin te maken.

Weetjes en Wetenswaardigheden

– geen Floriade meer in 2013, maar wel meer Tuinen van Appeltern
– autobrandstof uit groenafval !!
www.wageningenur.nl/nl/show/Autobrandstof-uit-groen-afval.htm
– 2013 een bijzonder jaar want De Tuinen van Appeltern bestaan 25 jaar
– groen strooizout als duurzaam alternatief !!
www.wageningenur.nl/nl/show/Groen-strooizout-alsduurzaam-alternatief.htm
– toepassing van olivijn kan een belangrijke bijdrage leveren aan het opslaan van CO2 , stabiliseert zuurgraad, levert belangrijke nutrienten, toepassing in  potgronden, bomenzand, dresszand, substraten, als halfverharding, etc.
– De Tuinen van Appeltern in 2013 met meer tuinen, activiteiten en extra’s   www.appeltern.nl/nl/kalender

Tuintips voor de maand januari.
– Kleur in de winter met o.a. Helleborus/ kerstroos, Hamaelis/toverhazelaar,    Chimonanthus/winterbloem, Viburnum bodanatense/ Sneeuwbal, Jasminum/winterjasmijn
– snoeien, het kan nu………..maar wel de snoeiregels naleven !
– hulp nodig bij groot onderhoud, wij kunnen dit ook samen met u doen
– sneeuw ? klop dan even de sneeuw van groenblijvende planten en vooral van de coniferen
– bij open weer zijn terras en andere bestrating nu goed te reinigen tegen groene aanslag met hogedrukreiniger of met biologisch middel
– het tuinmeubilair nakijken en schoonmaken voor een nieuw tuinjaar
– tuinplezier kan nu al beginnen, stel uw tuinplannen dus niet langer uit want het is zo weer lente
– maak daarom nu vrijblijvend een afspraak, en u ontvangt van ons een Tuininspiratiebon en natuurlijk ook het Tuingelukboekje