Aanleg voortuin Oisterwijk

In het ontwerp worden de wensen en de eisen van de klant op een zo goed mogelijke manier verwerkt in de beschikbare ruimte.

In dit geval gaat het om een smalle strook tuin van 3 mtr tussen de woning en het trotoir. Water in de tuin was een van de belangrijkste wensen van de opdrachtgever. Β Om aan deze wens te kunnen voldoen is gekozen voor een smalle verhoogde vijver. Om toch voldoende ruimte te hebben om bij de ramen van de woning te komen, en niet te veel bestrating in de tuin te krijgen, is gekozen voor een pad van stapstenen. Daartussen komt een combinatie van split afgewisseld met grassen, zodat de tegels gedeeltelijk worden overgroeid.

 


De verhoogde vijver is opgemetseld, met betonblokken van 20 cm breed, en is ongeveer 60 cm hoog. In de vijver zijn 4 doorboorde natuursteen zuiltjes geplaatst. Hierdoor moet straks water omhoog borrelen.
Voor de vijverrand is gekozen voor Cortenstaal. Dit een materiaal, dat door een chemische bewerking, snel is verroest maar niet zal verder doorroesten. Hierdoor ontstaat een mooie oranje/bruine kleur, die naarmate het langer ligt steeds donkerder zal kleuren.

 

 

Er is mede voor dit mateiaal gekozen omdat dit in de achtertuin ook is verwerkt in de tuinafscheiding. Door het gebruik van een zelfde soort materiaal krijg je een rustig eindbeeld.
De Cortenstaal vijverrand wordt aan de hoeken met elkaar verbonden door het vast te lassen. Tevens worden de stroken staal aan vast gekit op de vijverbak.

 

 

 

 


In de doorboorde zuilen in de vijver is LED-verlichting verwerkt, zodat je ’s avonds het water mooi over de stenen ziet borrelen.
De beplanting in de tuin is bewust zeer minimalistisch ingericht om rust te verkrijgen. De tuin is voornamelijk voorzien van Carex morrowii (Zegge). Deze grasachtige wordt afgewisseld met een enkele Leucothoe, voor het bonte blad, en groepjes witte rozen.
Om de hoeken van de tuin te accentueren zijn Taxusblokken geplaatst.

 

 

 

Eindbeeld van de voortuin.