Renovatie achtertuin Heusden


Inrichtingsplan

In het inrichtingsplan worden de wensen en de eisen van de klant verwoord. En krijg je een goed inzicht hoe de tuin er na realisatie uit komt te zien. Zoals in deze tuin een terras van hardsteentegels, waterspiegel, composietvlonder en split.

 

 

O

 

 

In de bestaande situatie was de tuin niet meer in evenwicht, te veel grote beplanting, waardoor de ruimte erg klein over komt. Ook de aanwezige vlonder was niet meer geschikt om te betreden, en het gazon voldeed niet aan de wensen van deze opdrachtgever. De hoofdlijnen van de tuin blijver aardig intact.

 

Lege Tuin

 

 

Allereerst wordt de gehele tuin leeggehaald. Alle beplanting eruit, de planten welke goed zijn worden gesnoeid  in depot gezet. Het gras wordt afgeplagd en alle bouwkundige werken worden gesloopt. De huidige bestrating wordt afgevoerd en de hardstenen trapelementen worden hergebruikt.

 

Bestrating en riolering

 

 

Als de tuin dan geheel leeg is kan het ontwerp worden uitgezet. Daarna kan worden begonnen met de opbouw van de tuin. Allereerst moet de afwatering worden aangepast. De lijngoten worden nu geplaatst aan het eind van de bestrating en niet tegen de woning zoals in de aanwezige situatie was. Daarna kan de nieuwe bestrating er overheen geplaatst worden. Ook wordt de waterspiegel al uitgegragven.

 

O

 

Daarna kan worden begonnen met de wanden van de waterspiegel worden opgetrokken. Deze worden op een vloertje van oude tegels geplaatst. Het gedeelte dat niet in het zicht komt wordt gemaakt van betonblokken, en in het “zicht” wordt tufsteen gebruikt, hetzelfde materiaal als waar de verhoogde borders van worden gemaakt.

 

 

Folie +keermuurtjes

 

Als de vijverwanden klaar zijn kan de bestrating er tegenaan gewerkt worden. Vervolgens kan de vijverfolie verwerkt worden, zodat de vijver gevuld kan worden. Als de vijver gedeeltelijk is gevuld kan ook de vijverrand aangebracht worden. Dan is het tijd om de verhoogde borders op te trekken van tufsteen. De borders komen allemaal op verschillende hoogtes.

 

 

Vlonder

 

Het volgende onderdeel is de composiet vlonder. deze komt, ten opzichte van het naastgelegen deel van de tuin, hoger te liggen. In de vlonder is geen bevestigingsmateriaal te zijn omdat de vlonderdelen met clips aan elkaar en aan de onderliggende regels worden bevestigd. Om het hoogteverschil op te vangen komt ook tufsteen onder de vlonder. Nu is het tijd om de verlichtingsarmaturen te plaatsen.

 

 

Split

 

 

De tuin nadert bijna zijn voltooiing. Laatste fase is het bemesten van de verhoogde borders en en het aanplanten van de tuin. Als alle planten in de tuin staan kan het split worden aangebracht, deze komt in rasters te liggen zodat het split goed te belopen is. De allerlaatste klus is het voegen van de bestrating, dit wordt als laatste gedaan omdat de voegen dan niet meer vuil worden gemaakt.

 

Eindbeeld

 

Eindbeeld van deze tuin. De schaapbeelden hebben het goed na de zin in hun nieuwe omgeving. Laat het voorjaar maar echt beginnen zodat deze klant kan gaan genieten van zijn nieuwe tuin.